Tazminat hukuku genel itibariyle kişilerin maddi – manevi olarak haksız ve hukuka aykırı olarak bir zarara uğraması halinde, bu zararın sorumluları tarafından giderilmesini ifade etmektedir.

Tazminat hukuku farklı mevzuatlarla düzenlenmiş ve farklı şartlara bağlanmıştır. Kural olarak oluşan zararın karşılanmasında kusur oranı gözetilmekte ise de, araç sahibinin veya adam çalıştıranın kusuru olmasa dahi zarardan sorumlu olacağı düzenlenmiştir. Trafik kazası, iş kazası, haksız rekabet, ayıplı mal ya da hizmet verilmesi, tıbbi hata (malpraktis), basın yoluyla işlenen suçlar gibi haller tazminat borcunu doğurabilmektedir.

AdkAvukatlık Bürosu tarafından, tazminat hukuku alanında yıllardır oluşmuş tecrübe birikimiyle hizmet verilmekte, uyuşmazlıkların çözümünde müvekkiller, gerek sulh görüşmelerinde gerekse yargı organları önünde temsil edilmekte ve savunulmaktadır.

 

ş hukuku; işçiler ile işverenler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. İş hukuku kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır:

  • Bireysel İş Hukuku,
  • Toplu İş Hukuku.

Tek bir işçinin çalışma koşullarına ve haklarına yönelik hüküm ve düzenlemeleri konu alan dala bireysel iş hukuku denilmektedir.

Bireysel iş hukuku konuları arasında;

  • İş sözleşmesinin kurulması,
  • İşin düzenlenmesi,
  • İş sözleşmesinin sona ermesi,
  • Asgari ücret,
  • İş sağlığı ve güvenliği,
  • Çalışma süresi gibi konular yer alır.

İşverenlerin ve işçilerin grup halinde sendika kurma, örgütlenme, toplu iş sözleşmesi yapma gibi faaliyetlerinin düzenlendiği hukuk dalına ise toplu iş hukuku denmektedir.

İşçiler bakımından; işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, işe başlatmama tazminatı gibi tazminat alacakları ile fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, sefer primi ve sair ücret alacaklarının tahsiline yönelik hizmetlere yönelik olarak hukuki işlemler yapılmaktadır. Ayrıca yine işçilerin iş kazası tazminatı, sigortasız çalıştırılan işçiler için hizmet tespiti davası, sigorta primi eksik yatırılan işçiler için prim tespiti davası, geçersiz fesih nedeniyle işe iade davası gibi dava hizmetlerinin verilmektedir.

İşverenler yönünden ise öncelikle şirketlerin veya işletmelerin insan kaynaklarındaki işçi özlük dosyalarının hukuka uygun hale getirilmesi, olası davalarda karşılaşılması muhtemel sorunların ortadan kaldırılarak önleyici hukuk hizmeti verilmesi, dava aşamasında ise işveren kayıtlarının doğru ve etkin biçimde kullanılarak tazminat ve ücret talepleri yanı sıra varsa diğer haksız taleplere karşı hizmet yürütülmesini kapsamaktadır.